Link building voor weinig, zo doe je dat

Link building voor weinig, zo doe je dat

07 May, 2009

Startpagina is uit de gratie, DMOZ ook. Wachten totdat je ‘misschien’ wordt opgenomen is tijdverspilling. Zeker sinds DMOZ als aanbeveling uit de Google richtlijnen is geschrapt mag ook de waarde van dit soort vermeldingen bediscussieerd worden.

Feit blijft dat je links nodig hebt om resultaat te halen. Je kan natuurlijk wachten totdat iemand over je site struikelt, hopen dat’ie linkt en bidden dat het geen nofollow is maar daarmee kom je er simpelweg niet meer. Proactief is het nieuwe toverwoord en werken zal je…

Disclaimer
Hierbij toch maar de ‘hopelijk overbodige’ melding dat e.e.a. hieronder vermeldt niet echt overeen komt met de objectieve links zoals Google ze graag ziet.

Bedrijfsprofielen en PR

Maak een bedrijfsprofiel op Hotfrog (natuurlijk ook voor Eiwitpoeder.nl) en als je er toch bezig bent, plaats er meteen wat (gratis) persberichten. Van daar kun je door naar Hallo! van de Kvk om er een persoonlijk-/bedrijfsprofiel aan te maken. Meediscussiëren kan, maar hoeft natuurlijk niet. Nieuw maar mogelijk interessant is de site ‘Reclame voor bedrijven‘ waar je ook gratis een profiel aan kunt maken inclusief link naar je website.

Vervolgens aan de slag met meer persberichten, bijvoorbeeld op verstuurpersbericht.nl. De verplichte link is nofollow maar alles wat je vervolgens in de content verstopt telt gewoon mee. Meer gratis persberichten kun je kwijt op emea.nl of persberichten.biz. Wederom geldt: inhoud is optioneel maar linken natuurlijk verplicht.

Stadsgidsen

Geen idee hoe het met andere steden zit maar de gemeente Utrecht heeft een stadsgids waar je bedrijven gratis aan kunt melden. Direct vanaf utrecht.nl dus gegarandeerde autoriteit voor je link.

Social

Een beetje afgezaagd maar wat werkt, dat werkt… Meldt een paar van je webpagina’s aan bij Nujij, Ekudos en Tipt. Die worden al door iedereen gebruikt dus de waarde is wat minder, aan de andere kant kost het misschien 5 minuten per site. Dus ook alweer snel de moeite waard.

Evenementen

Alweer zo’n schitterende uitvoering van user-generated content: De evenementkalender… Natuurlijk heb ook jij een evenement, lunch of stapavondje wat je daar kan plaatsen om zo nog net even dat linkje mee te pikken.

Vacatures

Vaak niet gratis al zijn die ook te vinden. Mijn persoonlijke favoriet is toch wel nuwerk.nl. Kost eenmalig €1000,- maar dan ben je wel verzekerd van een jaar lang links spammen vacatures plaatsen, uiteraard inclusief alweer zo’n mooi bedrijfsprofiel.

Verder zijn er nog -tig van gratis vacaturesites waar je eigenlijk altijd ook wel een linkje kwijt kunt.

En nog meer…

Natuurlijk kun je ook op blogs reageren, je signature op diverse fora gebruiken en ga zo maar door. Voorlopig in ieder geval nog geen excuus om stil te zitten ;-)

Update (24-08-2010)

Inmiddels zijn we een flinke tijd verder en is er alweer veel veranderd. Bedrijfsprofielen op Hotfrog (en de bijbehorende persberichten)

Tags: , ,

12 Reacties op “Link building voor weinig, zo doe je dat”

 1. Wiep

  08 May, 2009

  Leuke praktische tips! De Emerce agenda (http://www.emerce.nl/agenda_form.jsp?rubriek=160706) is trouwens ook een handige plek om je (marketing) “evenement” kwijt te kunnen ;)

 2. Alex W

  09 May, 2009

  Vergeet de tweetbacks niet ;)

  http://mashable.com/2009/01/08/tweetbacks/

 3. Xiara

  05 Jun, 2009

  Blogs en fora lijken wel goed, maar is het niet zo dat daar meestal een no-follow op zit?

  Kennen jullie blogs / fora zonder no-follow?

 4. Idske

  25 Jun, 2009

  Zat forums met directe links in de signature idd… Je moet alleen wel een beetje een forumhopper zijn om ze te kennen ;)

 5. Wouter de Rijk

  08 Jul, 2009

  Overigens las ik laatst wel op NUjij.nl dat ze spammers gaan aanpakken. Indien je posts van reclame voorzien zijn krijg je een factuur opgestuurd. Ik verwacht niet direct dat ze dit doen, een IP ban behoort natuurlijk wel tot de mogelijkheden.

 6. Ulco Wierenga

  08 Jul, 2009

  Direct een factuur zou ik echt een stoere actie vinden van Nujij, alleen dan moeten ze nog wel even bewijzen dat ‘ik’ het bericht ook daadwerkelijk geplaatst heb…

  Gewoon een IP ban als je X reclameberichten van één account plaatst lijkt me niet meer dan terecht. Anyway, daar bedenken we t.z.t. ook wel weer iets op :-)

 7. Kevin

  17 Sep, 2009

  Tja, hier dan maar beginnen met een linkje ;) Maargoed, zal wel nofollow zijn.

  Anyway, goede tips. Ik dank u!

 8. Ulco Wierenga

  17 Sep, 2009

  Sterker nog: De link onder je naam filter ik er tegenwoordig helemaal uit (als onderdeel van de nofollow test)…

  Stel je plaatst een link in de reactie zelf dan wordt die inderdaad ge-nofollow’ed. Dus qua link building zit je hier fout, sorry ;-)

 9. Kevin

  25 Sep, 2009

  Ah bah Ulco, hoe kom ik dan aan een über PR ;) Jammer jammer jammer.

 10. kantoorartikelen

  08 Apr, 2011

  een vraag: Is het aankopen van startpagina.nl dochterlinkjes een goed idee? Of zeggen jullie bespaar de kosten?

 11. Ulco Wierenga

  08 Apr, 2011

  @Kantoorartikelen: Voor de linkwaarde zou je er één of twee kunnen doen als je die niet al gratis hebt (of kunt krijgen). Als er nog bezoek vandaan komt is het misschien sowieso de moeite maar over het algemeen vind ik ze daarvoor te duur.

  Ander aandachtspuntje is wat je elders voor hetzelfde geld kunt krijgen, meestal is dat namelijk veel meer…

 12. Lloyd

  13 Apr, 2011

  Zelf beheer ik ook een startpagina: http://linkbuilding.startkabel.nl/ Hier krijg ik nog steeds veel link aanvragers, en als ze relevant zijn, dan plaats ik ze gewoon.

  Ik wil hier alleen mee zeggen dat je het niet meteen uit je linkbuilding strategie moet gooien, maar ik zou het beide toepassen

Plaats reactie