Zwartepoorte failliet? Volgens de rechter wel!

Zwartepoorte failliet? Volgens de rechter wel!

14 May, 2009

In de categorie WTF?! vandaag alweer zo’n schitterende uitspraak van de rechterlijke macht. Autobedrijf Zwartepoorte uit mijn ‘hometown’ had een zaak aangespannen tegen Miljoenhuizen.nl omdat… Goede vraag eigenlijk waarom ze dat gedaan hadden, ik citeer maar even het stukje wat vorige week in de PZC stond:

Zwartepoorte heeft de rechtszaak aangespannen omdat mensen die op de internetsite Google de zoektermen ‘Zwartepoorte failliet’ intypen, aan de hand van de eerste resultaten de indruk zouden kunnen krijgen dat het bedrijf op de fles is. Daarbij wordt verwezen naar de site Miljoenhuizen.nl.

Ik heb voor de duidelijkheid de betreffende pagina van Miljoenhuizen nog uit de Google cache weten te vissen. Wederom voor de duidelijkheid: het gaat waarschijnlijk om het stukje onder “reacties op andere autobedrijven”. Nou vind ik het an sich al bijzonder dat je hierom een zaak aan kan spannen (en dat die ook daadwerkelijk behandeld wordt) maar de uitspraak is zo mogelijk nog fantastischer. Niet alleen heeft de rechter Zwartepoorte in het gelijk gesteld maar deze heeft hieraan ook nog eens een briljante uitspraak gekoppeld:

De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vandaag bepaald dat Schoonderwoerd zijn website zodanig moet aanpassen dat die niet langer via Google-zoekresultaten de indruk wekt dat Zwartepoorte failliet is. De motivering volgt over twee weken.

Het is dus nog even twee weken wachten maar dan kunnen we ongetwijfeld gaan genieten van de motivering. In de tussentijd hoop ik dat Miljoenhuizen beroep aantekent en heb ik medelijden met Zwartepoorte die door deze zaak opeens honderden extra resultaten over het zogenaamde faillissement in Google heeft. O ja, en ik ga even mezelf, Voelspriet en eKudos aanklagen omdat die het laten lijken dat Gintou failliet is…

Tags: ,

8 Reacties op “Zwartepoorte failliet? Volgens de rechter wel!”

 1. Harrie

  14 May, 2009

  Wat een kortzichtige rechter. Ben je ineens verantwoordelijk voor de zoekresultaten die een ander bedrijf geeft. Onzin. En wat nu als Zwartepoorte failliet werkelijkheid wordt? Of een andere Zwartepoorte? Nou, bij deze weer wat voer voor Google, waaruit domme mensen zouden kunnen opmaken dat Zwartepoorte failliet is.

 2. Jens Swelson

  14 May, 2009

  Ik zag het op Tweakers vandaag ja, echt bizar. Laat zulke rechtszaken behandeld worden door rechters onder de 30 met enige kennis van zaken alsjeblieft.

 3. Ulco Wierenga

  14 May, 2009

  Zo, hopelijk verzacht dit de pijn voor Miljoenhuizen (werkt in ieder geval op Vista/FF).

  En nu maar hopen dat Google die pagina niet indexeert…

 4. Rik

  15 May, 2009

  niemand hier een account op diverse social news sites?

  dit prachtige artikel inclusief de beloning vanuit zwartepoorte vraagt om wat linkjuice ;-)

  prachtig om te zien hoe snel het artikel al is geindexeerd, goed ranked en “zwartepoorte failliet” al een google suggestie is, briljant!

 5. jos

  16 May, 2009

  Hier zie je dus een mooi voorbeeld om voorzichtig te zijn op het internet .
  Voor een zakelijk website adviseer ik dan ook om een SEO specialist in de arm te nemen om dit soort dingen te voorkomen in zoekmachines .
  Het is een investering maar levert ook veel op .
  U zelf heeft de content geplaatst en Google leest deze tekst dus is de schrijver verantwoordelijk.
  Mijn advies, ga niet in hoger beroep.
  Verwijder de tekst .
  Neem contact op met een freelance SEO specialist.
  De juiste investering in u website

 6. Joost

  28 May, 2009

  Mooie link Ulco, ik zou de nofollow er af halen en miljoenhuizen vervangen met Gintou (mijn naam mag uiteraard ook ;-))

 7. Martijn

  29 May, 2009

  jullie mogen wel oppassen ;-) , de zelfde zoekopdracht levert nu bij google jullie blog item als eerste op:

  Zwartepoorte failliet? Volgens de rechter wel! | Gintou
  Zwartepoorte heeft de rechtszaak aangespannen omdat mensen die op de internetsite Google de zoektermen ‘Zwartepoorte failliet’ intypen, aan de hand van de …
  http://www.gintou.nl/optimalisatie/zwartepoorte-failliet-volgens-rechte – 21k –

 8. Sint Smeding

  29 May, 2009

  Het vonnis is opmerkelijk en het is afwachten of het in hoger beroep wel stand zal houden.

  Ik vind wel dat Klup.nl dit had kunnen voorkomen.
  Uit jouw gemirrorde cacheversie blijkt dat ze onder een bedrijfsprofiel reacties van bezoekers tonen die slaan op andere bedrijven. Nu staan bij die reacties die bedrijfsnamen er wel bij, maar het schept wel verwarring voor de bezoeker, waarbij je je ook kunt afvragen of het Ć¼berhaupt toegevoegde waarde heeft. En voor Google is het dus al helemaal niet te volgen dat die reacties geen relatie hebben met waar de pagina werkelijk over gaat.
  Klup heeft niet opzettelijk de indruk gewekt dat het bedrijf Zwartepoorte failliet is, maar door de opzet van de profielpagina’s kun je wel zitten wachten totdat dit soort misverstanden ontstaan.

Plaats reactie