Internet, Geldverspilling & Overheid: Jongin.nl

Internet, Geldverspilling & Overheid: Jongin.nl

16 Jun, 2009

Als je mij op stang wilt jagen moet je over de publieke zaak beginnen, politiek, Europese verkiezingen, subsidies, privacy, dat soort dingen. Om mezelf emotioneel enigszins in bedwang te houden zal ik daar maar niet te veel over uitwijden. Wel een mooi voorbeeld wat ik vandaag ben tegengekomen: de collectie websites van jongin.nl.

Achtergrond

Ooit gestart als initiatief voor de provincie Gelderland, met die als case won het bedrijf achter deze ellende een prijs van € 653.500 oftewel de helft van de kosten voor uitbreiding naar nog 40 gemeenten en provinciën. Overigens uit handen van minister Rouvoet, één van mijn allergrootste helden.

Maar je leest het dus goed, uitbreiding van het concept met 40 nieuwe sites zou 1.307.000 Euroos gaan kosten, oftewel € 32.675 per stuk. Overigens voor een concept dat voor 80% overal hetzelfde is. Dat bedenk ik niet maar zeggen de makers op hun eigen website.

Wat heb je dan?

Laat ik mijn persoonlijke favoriet erbij pakken: Oeistie (Zeeuws voor “Hoe is het?”). Bezoekersaantallen kan ik natuurlijk niet schatten maar de Hyves heeft 5 leden waarvan er één 50 jaar is, nog één getrouwd (medewerkers neem ik aan) en de volgende een andere groep. Hou je er netto 2 over, dan denk je misschien dat ze vanmiddag begonnen zijn maar de Hyves is al sinds oktober vorig jaar actief.

Het hele concept lijkt me overigens een bezoekerskanon. Het (gedeelde) Youtube kanaal heeft al 1700 pageviews gehad, videos van 2 maanden oud staan op de kaart voor respectievelijk 54 en 38 views. Nog een pareltje: het door alle sites gedeelde forum heeft een kleine 400 threads. Ter vergelijking: dat doet Fok! denk ik binnen een minuut. En zou de politie of een maatschappelijk werker al contact hebben opgenomen met deze dame?

Resultaat

Ondertussen (ruim een jaar na uitreiking van de prijs) zijn er 23 van dit soort “jongerensites” actief. Er waren er al 12 dus dat betekent dat er 11 zijn bijgekomen. Aangezien er overal staat dat die 653.500 euro een prijs was en geen subsidie (en dus niet afgerekend worden op resultaat) denk ik dat de bedenkers het zo ook wel prima vinden. Een dikke 50k voor een design en wat knip-en-plak werk, dat wil ik ook wel!

En dan is er nog het feit van de bezoekersaantallen, stel je rekent dat bedrag om naar kosten per bezoeker. Het zou me meevallen als die onder een euro uitkwamen en dan is die bezoeker hoogst waarschijnlijk nog niet eens iemand uit de doelgroep…

Conclusie

Je snapt het wel, ik ben niet echt gecharmeerd van dit concept. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een groot deel van de door de overheid gesubsidieerde (of betaalde) concepten. Ik vraag me dan ook sterk af of die wel eens door een onafhankelijke expert op levensvatbaarheid worden beoordeeld. Of wordt alleen gekeken of het plannetje er een beetje schattig uit ziet?

Nog iets: Wat kan ik er als burger (betaler) aan doen om dit soort ongein zo snel mogelijk te stoppen. Bestaat er zoiets als een tiplijn voor belachelijke geldverkwisting door overheden?

Tags: ,

5 Reacties op “Internet, Geldverspilling & Overheid: Jongin.nl”

 1. Guido

  19 Jun, 2009

  Wat dacht je van : http://www.seatube.nl/ nog een geniaal Zeeuws concept van de provincie

 2. Ulco Wierenga

  19 Jun, 2009

  Hou er maar over op, het zijn er gewoon té veel… :-)

  Ik denk dat de overheid jaarlijks wel zo’n 50 tot 100 miljoen kan besparen door simpelweg die onzinnige internetprojecten te schrappen.

  Lokale projecten hoeven al helemaal niet meer want die hebben gewoon geen draagvlak wat tegen de kosten opwegen. Landelijk alleen onder voorwaarden.

  Aan de andere kant: misschien moeten we ook aan de werkgelegenheid in ‘onze’ sector denken…

 3. Guido

  19 Jun, 2009

  Dat er zo veel wordt uitgegeven is natuurlijk zeker in deze tijd niet eens zo heel erg.

  Alleen als ik zo naar dit soort projecten kijken worden het doel met een dergelijke website bereikt moet worden (bijvoorbeeld jongeren bereiken) 9 van de 10 keer niet gehaald, als de overheid nou ook een x commercieel gaat denken leveranciers afrekent op hun resultaten i.p.v. een dik bedrag voor een project uitrekken waar je vervolgens niet meer van hoort.

  Denk dat die centen dan ook een stuk nuttiger besteed worden dan op dit moment allerlei losse website’s zonder traffic die in het verleden tonnen hebben gekost.

 4. Jens Swelson

  20 Jun, 2009

  Ik geef je helemaal gelijk. Wat een verkwisting.

  (Jens denk erover om ook dingen aan de overheid te gaan verkopen)

 5. Niels van der Voort

  11 Aug, 2009

  Zou ik mijn seo-test blogje ook kunnen verkopen aan die overheidsgasten, zou ik voor zo’n WP theme toch makkelijk 15k kunnen vragen.

  Kassa! ….. maar voorlopig nog maar afwachten
  dat domein was na 5 jaar Jongerenloket ook nog gewoon vrij. Ik ben zelf abtenaar en geloof me die snappen helemaal niks van bezoekers en doelgroepen bereiken

Plaats reactie