Vrijgeven gTLD’s door Icann en wat je erover moet weten

Vrijgeven gTLD’s door Icann en wat je erover moet weten

06 May, 2009

De Icann, de stichting die onder andere het beheer van domeinextensies (.nl/.com) verzorgt, is druk bezig om registratie van ‘eigen’ gTLD’s mogelijk te maken. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de KNVB straks .voetbal kan registreren en je straks naar www.ajax.voetbal kunt surfen. Of – ook mogelijk – Ajax registreert .ajax

Tijdslijn

Het plan kwam vorig jaar min of meer als een donderslag bij heldere hemel uit de lucht vallen. In eerste instantie meldde de Icann dat het al dit jaar mogelijk zou zijn om zo’n gTLD te registeren. Inmiddels dateert de tweede draft/richtlijnen uit februari van dit jaar.

Nu ben ik er niet van overtuigd dat we in 2009 al de eerste sites met eigen gTLD gaan zien maar ik verwacht wel dat het snel kan gaan. De kans bestaat dat er wel een eerste mogelijkheid komt om een gTLD aan te vragen.

Kosten voor een eigen gTLD

In eerste instantie was er sprake van dat registratie van een eigen extensie ongeveer 60.000 dollar zouden bedragen. Dat was al niet misselijk maar in de tweede draft zijn die kosten nog verder ge-explodeerd tot 185.000 dollar voor een evaluatie (wat nog niet wil zeggen dat de extensie daadwerkelijk wordt toegewezen).

De pret begint pas echt op het moment dat meerdere personen dezelfde extensie claimen, dan kun je makkelijk enkele 10.000 dollars aan extraatjes reserveren. Sowieso zijn deze kosten alleen nog maar voor het vooronderzoek. Stel dat je de extensie toegewezen krijgt dan dien je deze uiteraard ook te beheren. Dat werkt niet zo makkelijk als nu een domein registeren dus weet waar je aan begint…

Wie komt in aanmerking?

Ik niet, jij waarschijnlijk ook niet. Zoals in de draft beschreven staat:

Any established corporation, organization, or institution in good standing may apply for a new gTLD. Applications from individuals or sole proprietorships will not be considered.

.ulco Kan ik dus wel vergeten, tenzij de Franse Universiteit ULCO me tegemoet schiet. Sowieso zijn de eisen niet misselijk, denk aan financiële verklaringen en een verklaring van goed gedrag, etcetera.

Proces registratie gTLD

Proces registratie gTLD

Lopende bezwaren

Inmiddels zijn er al -tig bezwaren tegen de plannen ingediend. De meest in het oog springende zijn bezwaren van de Amerikaanse Ministerie van Justitie, Kamers van Koophandel en vereniging van adverteerders.

Die laatste claimt dat het voor merkhouders vrijwel onmogelijk/onbetaalbaar wordt om hun merken voldoende te beschermen. In mijn ogen een sterk argument, alleen al voor de evaluatie van 9000 gTLD’s (aantal aangesloten merken) kan 1,7 miljard gereserveerd worden. Laat staan wat de kosten zijn van de monitoring van merkmisbruik bij al die andere nieuwe gTLD’s.

Beargumentatie door de Icann

De logica achter de keuze van de Icann is dat vrijgeven van extensies de concurrentie bevordert, kosten van registratie drukt en innovatie zal stimuleren. Om dat te beargumenteren heeft het een onderzoek laten doen door misschien wel ‘s werelds meest vooraanstaande econoom. In zijn rapport gaat hij ook in op de lopende bezwaren.

M.i. doet hij dat wel met een behoorlijk eenzijdige blik en is het meer zijn doel geweest de keuze van de Icann te motiveren dan dat hij daadwerkelijk met een objectieve kijk de zaak analyseert.

.con voor convicts en conartists

Stel ik ben voorzitten van de vereniging voor gevangenen (convicts) en oplichters (conartists), afgekort noemt de vereniging zich CON. Het lijkt me leuk voor ons clubje .con als extensie te hebben, elk lid een mijnnaam.con adres en natuurlijk een portal.con voor het laatste clubnieuws.

Volgens alle specificaties sta ik in mijn recht om de gTLD ook daadwerkelijk toegewezen te krijgen. Daarmee wordt ik tevens eigenaar van de meest gemaakte typefout op internet (bijvoorbeeld google.con in plaats van google.com). Als ultieme conartist gebruik ik natuurlijk een wild card DNS waardoor al die typefouten op de portal landen, die toevallig volstaat met advertenties. Dat zijn miljoenen bezoekers per dag die waarschijnlijk evenzoveel euro’s opleveren…

Dat gaat ver maar het is naïef om te denken dat dit soort misbruik niet voor gaat komen. Het gebeurt al sinds jaar en dag met de extensie van Cameroen (.cm) en ik heb het zelf geprobeerd met Malie (.ml).

Mijn conclusie

Ik vind het een rare/dwaze beslissing van de Icann en hou min of meer mijn hart vast voor de gevolgen. Er zijn duizenden opties die beter geschikt zijn, de beste in mijn ogen is het vrijgeven van meer generieke extensies (.bank / .mail / .auto / .xxx / .hotel / .web / .help enzovoort).

Sowieso denk ik niet dat nieuwe extensies makkelijk voor het grote publiek beschikbaar zullen worden. Het wordt een exclusief hebbedingetje voor een select groepje en daarmee valt eigenlijk het hele bestaansrecht in het water.

Tags: , ,

3 Reacties op “Vrijgeven gTLD’s door Icann en wat je erover moet weten”

 1. Jens Swelson

  06 May, 2009

  Inderdaad een erg zorgelijke ontwikkeling. Als men dit doorzet, zal het voor de gemiddelde internet gebruiker nog onduidelijker worden. Die snapt het nu al amper dat je naast .com, .nl en .be ook. biz en .name kunt hebben.

  Ik vrees dat het hierdoor echt een rommeltje gaat worden, helaas.

 2. Xiara

  15 May, 2009

  Dat het een rommeltje kan worden, is wellicht waar. Maar het is misschien ook een goede zaak dat grote firma’s/instellingen een eigen TLD kunnen ‘krijgen’. In een land als België, met zijn communautaire problemen, zijn er veel voorstanders voor het Vlaamse TLD .fla of .vla of .vln.
  Jammer dat de 2-character TLD’s reeds voorbehouden zijn voor landen e.d., want ik zou liever hebben dat Vlaanderen een .vl krijgt dan een .vla.

 3. anoniem

  03 Dec, 2010

  .vla past wel bij die vlamingen:P

Plaats reactie